De Kantharos van Stevensweert

Vondsten in de Maas #

Bij ontgrindingen geeft de Maas geeft soms spullen prijs uit de Romeinse tijd. In 1943 werd, ter hoogte van Stevensweert, een zilveren Kantharos gevonden. Dat is de Griekse benaming voor een drinkbeker met een voet en twee grote hoge oren.

Zilveren Kantharos #

De kostbare beker is gemaakt tussen de 1ste eeuw v.Chr. en het midden van de 1ste eeuw n.Chr., mogelijk in Alexandrië (Egypte). De Kantharos is 10,5 centimeter hoog. Hij is van zilver en deels verguld. De twee grote hoge oren die eraan zaten zijn verloren gegaan. Op de buitenkant staat de wijngod Bachus.

Aan de bovenkant waren oorspronkelijk zes koppen van mythologische figuren te zien. Daarvan zijn er twee verloren gegaan. Tussen die koppen zijn muziekinstrumenten aangebracht. De versiering daaronder bestaat uit wijn- en klimopranken. Waarschijnlijk heeft een belangrijke romein hier wijn uit gedronken.

Onder de massieve voet van de beker staat een Latijnse naam, M. TITINI = M(arci) Titini, maar die is doorgekrast. Het is niet bekend wanneer en hoe de bijzondere beker in de Maas bij Stevensweert is terechtgekomen.

Bekijken #

De originele beker staat te pronken in Museum Het Valkhof in Nijmegen. In het Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak bevindt zich echter een natuurgetrouwe replica.