De Romeinenroute

Ontdek de Romeinen in Maasgouw

Wat ga je ontdekken tijdens je fietstocht langs de kernen van Maasgouw?

Romeinse dakpannen in de kerktoren van Heel

Hergebruik van bouwmaterialen

In de tijd na de Romeinen werden bouwmaterialen van de vervallen Romeinse gebouwen hergebruikt, onder andere bij de bouw van kerken. Bij de kerktoren van Heel laat zien we een voorbeeld van deze vorm van recycling.

De muntschat van Beegden

Roerige tijden

Aan het einde van de Romeinse aanwezigheid in onze streken was het gedaan met de relatieve rust en veiligheid. Als er gevaar dreigde verstopte men geld en andere waardevolle spullen in de grond. Ze werden niet altijd weer opgehaald door de eigenaar. Zo zal het ook gegaan zijn met de muntschat van Beegden.

Een Romeins kindergraf in Linne

Verrassende vondsten

In Romeinse graven worden soms ook bijzondere vondsten gedaan die ons iets vertellen over de dieren die in onze streek leefden. In het crematiegraf van een kind aan de Ossenberg in Linne vond men, naast aardewerk, ook een konijnenbotje. Het was een verrassende vondst omdat konijnen pas in de dertiende eeuw algemeen werden in Nederland.

Een Romeinse villa in Maasbracht

Villa rustica

In 1981 werd aan de Steenakkerstraat in Maasbracht de resten van een Romeinse villa ontdekt. Het was een zogenaamde villa rustica, een gebouwencomplex met landerijen. In 1982 werd de villa opgegraven. Heel bijzonder was de vondst van fresco’s Dat zijn schilderingen op kalk.

De Kantharos van Stevensweert

Vondsten in de Maas

Bij ontgrindingen geeft de Maas geeft soms spullen prijs uit de Romeinse tijd. In 1943 werd, ter hoogte van Stevensweert, een zilveren Kantharos gevonden. Dat is de Griekse benaming voor een drinkbeker met een voet en twee grote hoge oren.

Museum Stevensweert / Ohé en Laak

De Kantharos bekijken? Dat kan in het Museum Stevensweert / Ohé en Laak.

Voor de actuele openingstijden: klik HIER voor de museumwebsite

Kessenich en de Romeinse weg

De Via Mosae

De Romeinen waren echte wegenbouwers. Alle plaatsen in het Rijk werden met elkaar verbonden door een uitgebreid netwerk van wegen. Ze staan aangegeven op de Peutingerkaart, een kaart met wegen en plaatsen uit de Romeinse tijd. Een van die wegen liep van Tongeren naar Nijmegen. Kessenich lag in de Romeinse tijd aan deze Via Mosae.

Museum Thorn

In het museum van Thorn kun je Keltische regenboogschoteltjes bewonderen. Het zijn munten uit de tijd dat de Romeinen voor het eerst in onze streek verschenen.

Voor de actuele openingstijden: klik HIER voor de museumwebsite

Keltische munten in Thorn

Schatten van toen

Waardevolle spullen werden in onrustige tijden soms veilig verborgen onder de grond. Dat deden ook de Eburonen een Keltische stam, die in de tijd van de komst van de Romeinen hier leefde. Soms werden de spullen niet meer opgegraven. Die schatten van toen worden nu gevonden. Ze leren ons over het leven destijds.

De Venus van Wessem

Goden uit de Romeinse tijd

In de Romeinse tijd werden altaartjes en beelden geplaatst om de goden te bedanken voor een gunst. Na de Romeinse periode werden die ze o.a. hergebruikt bij de bouw van de eerste kerken. In Wessem is daardoor een beeldhouwwerk uit die tijd bewaard gebleven, de zogenaamde Venus van Wessem.