Kunstwerk Catualium

Een kunstwerk siert de gevel van het bestuursgebouw van de Koraalgroep aan de Panheelderweg in Heel. Het bestaat uit verschillende kleurvlakken en beslaat een oppervlak van negen bij zeven meter.

In 1988 werd het kunstwerk aan de bevolking van Heel aangeboden als afsluiting van een grootscheepse renovatie van Huize Sint Anna.
Het werd gemaakt door de kunstenares Margreet Brouwer (Den Haag 1958). Zij liet zich inspireren door de geschiedenis van Heel en de ligging aan de Maas.

Perioden uit de geschiedenis verbonden

Er zijn drie perioden waarin Heel een bredere rol heeft gespeeld in de geschiedenis. Als de plaats Catualium in de Romeinse tijd, met de kloosters en hun grootschalige opvang van zwakkeren in de samenleving en tenslotte tijdens de ontgrindingen.

In het plastiek “Catualium” heeft de kunstenares die drie perioden kunstzinnig met elkaar verbonden.

Kunstwerk "Catualium" op de gevel van het bestuursgebouw van Koraal

“Catualium”

Het werk kreeg de titel “Catualium”, de naam van Heel in de Romeinse tijd.

Het blauwe lint, dat van linksonder naar rechtsboven slingert, symboliseert de Maas die langs Heel en St. Anna stroomt.

Het groene vlak, centraal in de voorstelling, verwijst naar de uiterwaarden van de Maas met de Sint Stephanuskerk, die op de terrasrand van het Maasdal is gebouwd.

De twee gele vlakken verbeelden de ontgrindingen die het Midden Limburgse landschap zo ingrijpend hebben gewijzigd.

De twee grijze ladders of driehoeken verwijzen naar de oversteekplaatsen waar men, in de Romeinse tijd, de Maas kon oversteken.

Het kunstwerk brengt natuur, cultuur en geschiedenis samen. De plaatsing op de gevel van het bestuursgebouw benadrukt de verbinding tussen (destijds) Huize St. Anna en de Heelder bevolking.

Het kunstwerk werd op zaterdag 24 september 1988 onthuld door Burgemeester J. Simons.