Een bronzen plaatje met de naam Catualium

Catualium staat vermeld op de Peutingerkaart, een Romeinse wegenkaart. Daarnaast is er ook een vermelding gevonden op een bronzen plaatje uit de Romeinse tijd. In de jaren 1922-1923 zijn 3 fragmenten van bronzen plaatjes gevonden bij de opgraving van een Romeinse villa in het Ravensbos (gem. Valkenburg a/d Geul). Twee plaatjes zijn van belang voor Heel. Ze meten 10 x 15 cm. en liggen in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.
Op één van die plaatjes staat een vermelding van Catualium.

De plaatjes zijn hieronder afgedrukt. Onder de foto staat de tekst die erop te lezen staat.

Bronzen plaatje 1

Op één plaatje bevestigt Julius zijn vriendschap met Marcus Vitalinius. Wie Julius was weten we niet. Van Marcus Vitalinius is bekend dat hij een hoge ambtenaar was en een van de ‘burgemeesters’ van Romeins Xanten.

Klik op het plaatje om het te vergroten.

Bronzen plaatje 2

Het tweede plaatje dat gevonden werd, bevat een eerbetoon aan Titus Tertinius. Hij woonde waarschijnlijk in de opgegraven villa. Op het plaatje is te lezen dat hij belangrijke functies had in Xanten. Hij was er “gemeenteraadslid” en had er de functie van “burgemeester” bekleed.

Klik op het plaatje om het te vergroten.

Pagus Catualium

Achterkant bronzen plaatje 1

Het eerste plaatje is waarschijnlijk ooit hergebruikt want op de achterkant staat een inscriptie uit een latere tijd. Die gaat over Catualium dat destijds een bestuurlijke eenheid (pagus) was. Er staat te lezen dat de pagus Catualium eer bewijst aan Titus Tertinius.

Klik op het plaatje om het te vergroten.

Foto’s: RMO – Leiden